top of page

1 Varastaminen
Rangaistus määräytyy varastetun asian mukaan. Pienimmillään maksetaan sakkoa summana varastetun asian arvo kolminkertaisena ja mikäli tätä rahaa ei ole (tai sitä ei haluta), täytyy varkaan istua vankilassa. Isoimmillaan varkaudesta voidaan rankaista kuolemalla.

2 Petos
Kyseessä voi olla vedättäminen, kavaltaminen, harhaan johtaminen, tietojen pimitys tai valehtelu. Petoksesta rankaistaan useimmiten ruoskalla (10 iskua) tai häpeäpaalulla.
Isoimmillaan petoksesta voidaan rankaista kuolemalla.

3 Aviorikos (myös kirkollinen rikos)
Mies voi syyllistyä aviorikokseen ollessaan naimisissa. Nainen voi syyllistyä siihen niin, tai siten, että on jakanut vuoteen naimisissa olevan miehen kanssa. Aviorikoksesta mies saa ruoskaa (50) ja häpeäpaalua, nainen hirtetään.

4 Avioton haureus (myös kirkollinen rikos)
10 ruoskan iskua tähän syyllistyvälle, sekä 3 päivää häpeäpaalua.

5 Haureus eläimen, lapsen tai samaa sukupuolta olevan kanssa (myös kirkollinen rikos)
Kuolemantuomio hirttämällä tai polttamalla. Tähän lasketaan myös noitien kanssa makaaminen.

6 Tappaminen
Murhasta saa kuolemantuomion, taposta 100 ruoskaniskua ja kuolemantuottamuksesta 50 ruoskainskua.

7 Rikollisen avustus
Sama rangaistus kuin rikoksesta, ellei tilanteessa ole lieventäviä tekijöitä (kuten avustajan ikä tai tajunnan selkeys)

 

8 Jumalanpilkka (kirkollinen rikos)
Vähimmillään rangaistus on 10 ruoskaniskua, mutta enimmillään kuolema roviolla. Häpeäpaalua käytetään myös.

9 Noituus (kirkollinen rikos)
Noituudeksi voidaan laskea monia asioita. Erilaiset loitsut, kiroukset tai edes viitteet niistä ovat varma tuomio. Epäluonnollinen kauneuskin lukeutuu noituuteen, samoin esimerkiksi erittäin sairaalloinen ihminen on todennäköisesti noita, sillä on saanut jumalilta rangaistuksen. Toisaalta pelkkien juorujenkin pohjalta noitia tuomitaan, ilman edes oikeaa näyttöä. Liiallinen älykkyys, seksuaalisuus ja valta naisella mielletään usein noidan merkiksi.
Noituudesta tuomitaan aina kuolemaan. Mihrasissa noidat poltetaan roviolla tai hukutetaan jokeen/mereen jalat kiviin sidottuna. 

10 Itseään korkea-arvoisemman pilkkaaminen tai uhmaaminen
2-20 ruoskaniskua tai häpeäpaalua.

11 Maanpetturuus tai yhteisön turvallisuutta tai kunniaa muutoin uhmaava rike
Riippuen rikoksen vakavuudesta rangaistukset vaihtelevat 10-100 ruoskaniskuun, jalkapuusta vankeusrangaistukseen tai jopa teloitukseen. Mihrasissa yleisenä petturuutena pidetään myös suoraa tai epäsuoraa hyökkäystä kaupungin hallitusta, tuomioistuinta tai kirkkoa kohtaan

 

12. Mikä tahansa teko, jonka voidaan tulkita aiheuttaneen merkittävää haittaa uhrille, mutta joka ei istu mihinkään yllämainituista rikoksista. Tuomari tekee tässä tapauksessa päätöksen rangaistuksesta ja sen tarvittavuudesta.

bottom of page